Reading Time
8 minuten

Waarom jouw organisatie een leercultuur nodig heeft

Hoe normaal is om te leren op jouw werk? Het creëren van een cultuur waarin werknemers vrij zijn om te leren en groeien is een hot topic voor organisaties. Terwijl The Great Resignation nog volop aan de gang is en iedereen korter wil werken, zitten organisaties met hun handen in het haar. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg werknemers kan vinden? En hoe blijven je beste presteerders tevreden zodat ze niet op zoek gaan naar een andere uitdaging?

Veel organisaties proberen deze problemen te tackelen door aan te bieden wat werknemers en kandidaten graag willen op de korte termijn. Wil je werken vanuit huis? Prima. Zoveel uren vrij nemen als je zelf wilt? Ga je gang. Niets lijkt te gek op de huidige arbeidsmarkt. 

Allemaal leuk en aardig, denk je nu waarschijnlijk. Maar zorgen deze kunstmatige ingrepen er ook voor dat je werknemers langer blijven en dat je toptalent aantrekt? Zoals je misschien al wel aanvoelt, is hier is veel meer voor nodig dan flexibele werktijden en een gezonde gratis lunch. En hier komt organisatiecultuur om de hoek kijken, een factor die je organisatie kan maken of breken.

Een type organisatiecultuur die steeds meer aandacht krijgt, is de leercultuur. En gezien de huidige arbeidsmarkt, waarin 75% van de millennials aangeeft dat de mogelijkheid om te leren en groeien het belangrijkste criterium is bij het zoeken naar een nieuwe baan, is dat zo gek nog niet. Veel innoverende en populaire werkgevers, zoals Google, American Express en Adobe hebben al een leercultuur. Maar wat houdt een leercultuur precies in en wat zijn de voordelen ervan? En hoe implementeer je het binnen je eigen organisatie? In dit artikel geven we je antwoorden op al deze vragen, dus blijf vooral doorlezen.

Wat is een leercultuur?

Organisaties met een sterke leercultuur stellen continu verbeteren en leren centraal. Binnen dit soort organisaties zoeken werknemers met een open blik naar individuele en gezamenlijke kennis die nuttig is voor hun organisatie. Je kunt een leercultuur herkennen aan enkele kenmerken. Het stellen van kritische vragen is bijvoorbeeld vaak ingeburgerd binnen leerculturen. Het geven en ontvangen van zowel positieve als negatieve feedback is normaal. Ook maken werknemers en leiders binnen een leercultuur naast hun gewone taken tijd vrij om te leren.

Vrouw schrijft en leert via haar laptop

Kenmerkend aan een succesvolle leercultuur is dat leren niet als iets eenmaligs wordt gezien, maar als een langetermijnproces. Hierdoor wordt leren continu gestimuleerd, wat ontzettend belangrijk is als je wilt dat een geleerde les bij je werknemers blijft hangen. Onderzoek toont namelijk aan dat we het effectiefst leren als we informatie over een bepaalde tijd gespreid herhalen. Hierdoor slaan we informatie het beste op in ons langetermijngeheugen, een breedgedragen inzicht binnen de psychologie. Het effect van een eenmalige training zonder herhaling zal vrij klein zijn. Zonder follow-up zijn we binnen een uur namelijk alweer 50% van de informatie kwijt. Een leercultuur zal er dus voor zorgen dat je werknemers meer opslaan door de kracht van gespreid leren. Maar welke voordelen heeft een leercultuur buiten het leren zelf om? 

Een leercultuur is het belangrijkste ingrediënt om impact te maken als bedrijf, volgens een recent rapport. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar nadat je alle voordelen op een rijtje zet, is het best te begrijpen waarom dit het geval is. We nemen je mee langs vier voordelen die leerculturen organisaties vandaag de dag bieden.

Waarom zou je leercultuur willen in je organisatie?

1. Meer tevreden en betrokken werknemers

Een leercultuur heeft veel directe positieve effecten op je werknemers. Mensen zijn leergierige wezens. Daarom is het vaak belangrijk dat werknemers feedback kunnen krijgen en de ruimte hebben om te leren en groeien. Organisaties die dit bieden, hebben werknemers die tevredener en betrokkener zijn. Dit inzicht wordt bevestigd door een recente samenvatting van 64 wetenschappelijke studies. Daarnaast presteren werknemers beter wanneer een organisatie een leercultuur heeft. Met het creëren van een leercultuur doe je je werknemers dus een groot plezier, en dit zullen ze je ongetwijfeld teruggeven.

2. Verhoog retentie van werknemers

Een van de manieren waarop je de voordelen van een leercultuur vrij direct zal oogsten, is werknemersbehoud, een kopzorg van hr-managers ten tijde van The Great Resignation. Door de hogere tevredenheid zullen werknemers namelijk minder snel vertrekken, bevestigt wetenschappelijk onderzoek. Een leercultuur brengt dus niet alleen nieuwe kennis met zich mee doordat werknemers meer leren. De werknemers met deze kennis zullen ook minder snel vertrekken. Een win-win dus.

Drie collega's leren samen op werk door leercultuur

3. Meer succes met werven

Niet alleen het behoud, maar ook het werven van werknemers zal een boost krijgen wanneer je een leercultuur hebt. Door de snel veranderende wereld en kortere arbeidsrelaties moeten werknemers steeds meer up-to-date te blijven qua vaardigheden. Veel kunnen leren is dus een pré, zeker voor veel young professionals. Voor millennials is ‘mogelijkheden te groeien en leren’ het belangrijkste criterium voor een nieuwe baan. Het hebben van een leercultuur zal dus aantrekkelijk zijn voor veel kandidaten. Het kan je een groot voordeel geven in de war for talent.

4. Strategische voordelen

Culture eats strategy for breakfast, aldus managementgoeroe Peter Drucker. Anders gezegd: je kunt nog zulke mooie plannen hebben als organisatie, het staat of valt met de mensen en cultuur achter deze plannen. Dit cliché is ook toepasselijk op leercultuur. Naast de positieve effecten die een leerculuur heeft op werknemers, is het ook nuttig vanuit strategisch oogpunt. Een leercultuur zorgt namelijk voor werknemers die veel leren (duh..), wat cruciaal is voor bedrijven in de snel veranderende wereld van vandaag. Organisaties moeten constant nieuwe kennis opdoen en zich klaar maken voor de (technologische) veranderingen van morgen. Volgens onderzoek van McKinsey verwacht 90% van de bedrijven dat ze de komende jaren te maken zullen krijgen met gebrekkige kennis. Wanneer je team bereid is veel te leren, kun je anitciperen op veranderingen in de markt door je werknemers kennis op te laten doen. Dit geeft je een grote voorsprong in flexibiliteit en groeipotentie op de concurrentie. Niet voor niets zegt onderzoek dat organisaties met een leercultuur meer innoveren en dat bedrijven die hun werknemers stimuleren te leren een 30% grotere kans hebben marktleiders te worden in hun sector. 

Dus, wil je gemotiveerde en betrokken werknemers die productief zijn en continu leren om je organisatie klaar te maken voor de uitdagingen van morgen? Creëer dan een leercultuur na binnen je organisatie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? 

Hoe creëer je een leercultuur?

Zo simpel is het nog niet. Als je bovenstaande voordelen tot je door laat dringen, zou je zeggen dat een leercultuur voor bijna iedere organisatie nuttig zou zijn. Echter, slechts 10% van de organisaties heeft een leercultuur, en maar 20% van de werknemers leert op een effectieve manier. De reden waarom het zo weinig bedrijven het lukt een leercultuur te creëren, is omdat er nogal wat bij komt kijken. Gelukkig is het geen kwestie van alles of niets: ook als het je maar deels lukt een leercultuur te implementeren, zullen je werknemers en organisatie hier vruchten van plukken. Lees dus mee met de volgende 4 tips om succesvol een leercultuur in je organisatie te creëren.

Vrouw aan het leren met boek op haar hoofd

1. Lead by example

Misschien is dit wel het belangrijkste advies: lead by example. Het gedrag van leiders heeft een grote impact op het gedrag van werknemers. Dit wordt in de wetenschap ook wel verklaard door het trickle-down effect. Dit houdt kort gezegd in dat gedragingen van leiders invloed hebben op een organisatie doordat werknemers deze gedragingen overnemen. Als je een leercultuur wilt creëren, moeten je werknemers dus zien dat je je gedraagt conform deze cultuur, want een verandering begint meestal bij jezelf. Besluit als leider dus tijd te nemen om een nieuwe vaardigheid te leren of kennis op te doen. Kies bewust enkele momenten uit waarop veel werknemers aanwezig zijn, en vertel hen dan over wat je geleerd hebt en in hoeverre dit je leven heeft verrijkt. Communiceer ook regelmatig naar je werknemers dat het oké is om fouten te maken en dat ze die fouten kunnen gebruiken om te leren. 

Een leider die dit principe toepast, is Ray Dalio, oprichter van Bridgewater Associates. In Ray’s Management Principles on Making Mistakes en verschillende tv-optredens, benadrukt hij telkens het belang van het openlijk erkennen van fouten en zwaktes om deze te kunnen verbeteren en ervan te leren. In de praktijk misschien niet het makkelijkste en comfortabelste, maar door dit aan te moedigen en toe te passen binnen Bridgewater Associates is het Ray Dalio gelukt een leercultuur te ontwikkelen.

2. Werf nieuwsgierige mensen

Een cultuur wordt uiteindelijk gemaakt door mensen. Gooi een groep chaoten in je organisatie, en een gestructureerde cultuur zal ontbreken. Dat zal je waarschijnlijk alleen krijgen wanneer je mensen nauwkeurige mensen met een oog voor detail inhuurt. Als je een leercultuur wilt creëren, is het dus verstandig om werknemers te selecteren met eigenschappen die zo’n cultuur bevorderen. Hierbij speelt iemands persoonlijkheid en kernwaarden een grote rol. Iemand die hoog scoort op het Big-5 persoonlijkheidskenmerk openness-to-experience en op de kernwaarde (intellectuele) stimulatie zal waarschijnlijk meer bijdragen aan een leercultuur dan iemand die laag scoort op deze dimensies. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel selectie assessments te krijgen die de persoonlijkheid en kernwaarden van je kandidaten kunnen achterhalen. Deze assessments kun je inzetten in het selectieproces om werknemers te vinden met eigenschappen die je belangrijk vindt voor je organisatie. Door middel van assessments wordt het dus steeds makkelijker de cultuur van je organisatie een bepaalde kant op te sturen. 

Een bedrijf dat erom bekend staat dat ze nieuwsgierige werknemers werven, is Google. Voordat digitale assessments interessant werden voor organisaties, ging Google op een creatieve manier om met het vinden van nieuwsgierige werknemers. In 2004 plaatsen ze enkele billboards met daarop geschreven ‘’{Het eerste tiencijferige priemgetal aan elkaar geschreven}.com’’, zonder dat het duidelijk was dat het een billboard van Google was. Het handjevol mensen die de puzzel wisten op te lossen en naar 7427466391.com gingen, mochten daar hun cv naar Google opsturen. Het laat zien hoe veel een van de succesvolste bedrijven aller tijden heeft geïnvesteerd in het werven van nieuwsgierige mensen. Gelukkig hoef je jezelf tegenwoordig niet meer in zulke complexe bochten te wringen voor het vinden van nieuwsgierige werknemers. Aan een digitaal assessment heb je meer dan genoeg om te achterhalen of een kandidaat nieuwsgierig is.

Vrouw geeft les aan man: voorbeeld van een leercultuur

3. Stimuleer kritisch denken

Als het je gelukt is om het goede voorbeeld te geven en nieuwsgierige mensen in te huren, is het ook belangrijk bepaalde waarden in je organisatie te verankeren die een leercultuur bevorderen. Een daarvan is het stimuleren van kritisch denken. Dit zal ervoor zorgen dat je werknemers gemotiveerd worden om meer zelf na te denken en open te staan voor meerdere perspectieven. Ook is het goed om een cultuur van kritisch denken te stimuleren op interpersoonlijk vlak en elkaar frequent feedback te geven. Zowel positieve als negatieve feedback is erg belangrijk voor werknemers om te groeien. Veel leiders vermijden tegenwoordig het geven van negatieve feedback of framen de zwaktes van hun werknemers als ‘kansen’. Als je wilt dat je werknemers zich focussen op hun persoonlijke groei, is het echter van onmiskenbaar belang dat ze zich bewust worden van hun verbeterpunten. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen niet nieuwsgierig worden wanneer ze denken dat er geen gaten in hun kennis en kunde zitten. En een gebrek aan nieuwsgierigheid leidt tot minder motivatie om te leren. Feedback geven en kritisch denken zijn dus cruciale elementen voor een succesvolle leercultuur. 

Een voorbeeld van een organisatie die een leercultuur ontwikkelt door middel van kritisch denken is Tony’s Chocolonely. Een van de kernwaarden van het bedrijf is ‘Uitgesproken’, waarmee ze bedoelen dat ze kritisch willen zijn naar zichzelf en de cacao-industrie. Deze waarde wordt in het bedrijf verankerd op enkele manieren. Zo worden werknemers onder andere aangespoord zich te verdiepen en kennis te nemen van de problemen in de cacao-industrie. Ook in de omgang met elkaar probeert het bedrijf kritisch en uitgesproken te zijn. Zo is het geven van feedback volgens het tips en tops systeem vast onderdeel op het programma aan het einde van een meeting bij Tony’s Chocolonely. Dit bevordert het kritisch denkvermogen van hun werknemers.

4. Maak leer- en verbeterplannen

Niet elke werknemer zal even snel initiatief nemen om te leren, ook wanneer je een leercultuur hebt. Of iemand dat uit zichzelf zal doen, hangt sterk af van de persoonlijkheid van je werknemer. Sommigen hebben af en toe een duwtje in de rug nodig, en dat is helemaal prima. Een manier om werknemers te stimuleren, is om concrete leer- en verbeterplannen met ze te maken. Zijn er nog vaardigheden die de werknemer wilt verbeteren die relevant zijn voor je organisatie? Stel samen een traject op van een paar maanden of weken met concrete doelen. Dit geeft je werknemer een gevoel van richting en maakt het werk ook gelijk een stukje uitdagender. Monitor samen de vooruitgang en wees niet bang om regelmatig feedback te geven. 

Tegenwoordig zijn er tools die je kunnen helpen bij het maken van deze plannen. Een betaalbare en makkelijk inzetbare optie is de ontwikkeltool van Learned. Hiermee kunnen organisaties de leer- en ontwikkelprocessen gladstrijken voor al hun werknemers. Van het structureren van de een-op-een momenten tot het monitoren van de ontwikkeldoelen van werknemers: een tool als die van Learned maakt het creëren van een leercultuur toegankelijk voor hr-professionals.

twee collega's leren met computers

Conclusie

In deze turbulente arbeidsmarkt en snel veranderende wereld proberen organisaties arbeiders te behouden en werven met een aantrekkelijke organisatiecultuur. Steeds vaker streven organisaties een leercultuur na. Organisatie met leerculturen hebben werknemers die betrokkener zijn, minder snel van baan wisselen, beter presteren en je organisatie helpen innoverender te worden. Het creëren van een leercultuur is echter nog niet zo simpel, iets dat maar 1 op de 10 organisaties voor elkaar heeft gekregen. Om een leercultuur te bevorderen, is het belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven en nieuwsgierige mensen in te huren. Ook is het belangrijk om kritisch denken en het geven van feedback aan elkaar te stimuleren. Om al je werknemers in de goede richting te krijgen, is het aan te raden om samen leer- en verbeterplannen met ze op te stellen. Volg deze tips, en hopelijk lukt het je om jouw organisatie te transformeren tot een leercultuur.

Gerelateerde artikels:

Bedrijfscultuur Coolblue

De ultieme assessments gids

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.