Reading Time
4 minuten

Bedrijfscultuur

Het begon allemaal als een vriendenclubje vol vakidioten. Eigenzinnige mensen die zichzelf durven te zijn, van elkaar verschillen, maar verbonden zijn door deze eigenzinnigheid. Bovendien zijn ze niet in het verleden blijven hangen en staan ze nog altijd open voor verbetering. Het motto is dan ook niks anders dan ‘Gewoon doen’. Durf fouten te maken en ervan te leren. Je vraagt je misschien af over wie ik het hier heb. Het is niemand minder dan Coolblue. Deze Rotterdamse gigant heeft 2019 afgesloten met een ontzagwekkende omzet van 1,5 miljard. Een stijging van 10% ten opzichte van 2018 en deze stijging zet door.  Hoe komt het nou dat Coolblue zo succesvol is geweest en naar verwachting nog succesvoller gaat worden?

Het geheime wapen

Naast hun verwonderende mission statement en het business model heeft Coolblue nog een belangrijk aspect dat aan het succes heeft bijgedragen. Namelijk hoe er gewerkt wordt, hoe er met de werknemers wordt omgegaan en de sfeer die in het bedrijf hangt. Oftewel: de bedrijfscultuur. Waar Coolblue als een vriendengroep begonnen is en nu meer dan 4500 werknemers in dienst heeft, blijft de sfeer hetzelfde. Er heerst nog steeds een gemoedelijke sfeer waar iedereen kan zeggen wat die wilt en zichzelf mag zijn. Fouten mogen gemaakt worden, omdat je ervan leert. Er wordt liever snel gewerkt en geschakeld, dan dat een project helemaal perfect is ergens in 2025. Er zijn een paar cultuurkenmerken die voor Coolblue heel goed blijken te werken. Zo heeft een familiegevoel, de drang naar innovatie en de directe communicatie en hoge mate van flexibiliteit geleid tot een omgeving waar iedereen binnen Coolblue zich prettig bij voelt en gemotiveerd is. 

Het kan zijn dat deze kenmerken van cultuur ook voor jouw bedrijf goed kunnen werken, maar het kan natuurlijk ook dat die er totaal niet bij passen. Hoewel veel bedrijven eenzelfde imago willen uitstralen, heeft elk bedrijf een unieke identiteit. Een unieke identiteit die laat zien in welke mate er een hiërarchie is, of er veel waarde wordt gehecht aan behulpzaamheid of juist zelfstandigheid en of er bijvoorbeeld een sterke interne competitie heerst. Het is daarom van groot belang om de kenmerken en waarden die jullie organisatie uniek maken duidelijk in beeld te brengen. Op die manier voorkom je mismatches, behoud je talent en bereik je de organisatiedoelstellingen. Wist je dat assessments de kans op mismatches verlagen? Lees hier er hier meer over in onze ultieme assessment gids.

Wat kan je als HR manager doen?

Als HR-manager draag je veel verantwoordelijkheden en sta je in contact met iedereen in de organisatie. Hierdoor weet je als geen ander hoe de organisatie ervoor staat, wat de doelstellingen zijn en wat er speelt onder de medewerkers. Het hebben van al deze informatie maakt jou de perfecte persoon om in kaart te brengen wat de bedrijfscultuur is en of aanpassingen nodig zijn om doelstellingen te bereiken. Uit het boek van Kilmann, Gaining control of the corporate culture, komt een geweldig stappenplan naar voren dat jou helpt om erachter te komen of er cultuurverandering nodig is en om deze verandering in gang te zetten. Zo helpt deze basis jou om dichterbij de doelstellingen van de organisatie te komen.

  1. Geef een schets van de huidige cultuur en kernwaarden en de sterke en zwakke aspecten daarvan.
  2. Laat medewerkers en leidinggevenden dit beeld toelichten en aanvullen.
  3. Bepaal mede op basis van de omgevingseisen wat de gewenste cultuur moet zijn.
  4. Bepaal op basis van de ‘cultural gap’ tussen gewenste en bestaande cultuur welke acties nodig zijn om de ‘gap’ te overbruggen.
  5. Voer het actieplan uit en evalueer de resultaten.

Dit stappenplan vormt een goede basis voor cultuurverandering en is in vele organisaties en omgevingen toepasbaar. Laat daarnaast ook mensen over het actieplan en de uitvoering ervan zijn of haar mening uiten. Cultuurverandering gaat uiteindelijk over een omgeving creëren waar iedereen tevreden en gemotiveerd is en met terugkoppeling kan dit alleen maar beter worden. Dit is ook waar het succes van Coolblue vandaan komt. Ideeën blijven daar geen twee jaar op de tekentafel liggen. Coolblue voert ze uit en verbetert ze waar nodig. Coolblue doet het gewoon!

Gerelateerde artikelen:

Het belang van kernwaarden

Waarom jouw organisatie een leercultuur nodig heeft

De ultieme assessments gids

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.