Reading Time
2 minuten

In drie stappen naar een aantrekkelijk functieprofiel

Het gaat goed, we zijn aan het groeien en er is ruimte voor iemand extra. De taken zijn bekend, het dienstverband en de arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd en de eisen staan vermeld. Zo zijn we er toch? Het lijkt zo simpel, maar er schuilt nog heel wat achter het functieprofiel. Het hierboven genoemde functieprofiel is nog lang niet compleet, maar dat zag je natuurlijk al. De belangrijkste zaken die er in ieder geval in moeten staan, zijn bij de meeste recruiters wel bekend. Toch blijft het een grote uitdaging om passende personen naar een organisatie te trekken.

Application in letters op tafel.

Waarom een functieprofiel?

Het opstellen van een functieprofiel is de eerste stap in het sollicitatieproces en bepaalt in grote mate hoe aantrekkelijk jij bent op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat perceptuele fit de sterkste voorspeller is van het aantrekken van sollicitanten.


Organisatorische en functie eigenschappen volgen daarop als sterkste voorspellers. Het is daarom heel belangrijk deze punten goed te verwerken in het functieprofiel. Op die manier wek je interesse op bij de juiste personen en verspil je geen tijd en geld aan zogenaamde ‘mismatches’. Na herstructurering met de nadruk op een realistisch functievoorbeeld verminderde de turnover rate met 38% bij HMS Host.


Jij als recruiter hebt de perfecte gelegenheid om de idealen en waardes van de organisatie in het functieprofiel te presenteren, net als de doorgroeimogelijkheden binnen de aangeboden functie. Het functieprofiel vormt op deze manier een goede basis voor een vacaturetekst. Hieronder zal ik in drie stappen uitleggen hoe je een goed en aantrekkelijk functieprofiel opstelt.


1: Definieer beknopt en helder het bedrijf en de functie

Als eerste is het belangrijk om een beeld van het bedrijf te schetsen. Beschrijf hierin beknopt wat het bedrijf doet, wat de missie is van het bedrijf en wat de waardes en idealen zijn. Laat zien wat jouw organisatie uniek maakt. Benoem hierna de functie en de afdeling binnen het bedrijf. Vermeld ook de arbeidsvoorwaarden, een salarisindicatie en het soort dienstverband (e.g. fulltime of parttime, tijdelijk of vast). Dit is ook de plaats om doorgroeimogelijkheden te benadrukken. Als laatste is het ook belangrijk om de precieze locatie te vermelden waar het werk plaatsvindt.


2: Beschrijf de verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Dit is de gelegenheid om de functie gedetailleerd te beschrijven. Beschrijf hier de taken die de essentie van de functie vormen. Laat ook hier weer zien wat jouw organisatie uniek maakt en hoe (sommige) taken uniek zijn ten opzichte van andere organisaties. Geef een voorbeeld van een typische werkdag, zodat de persoon kan inschatten of die past binnen het bedrijf en de functie. Informeer hier ook wie de directe leidinggevende wordt.

3: Vermeld de eisen

In de laatste stap benoem je de specifieke eisen en competenties van de functie. Maak hierin een onderscheid tussen minimale eisen en gewenste eisen. Onder minimale eisen vallen meestal: opleidingsniveau, werkervaring soft skills en hard skills specifiek gericht op de functie. Deze soft skills kunnen worden uitgelezen met assessments. Gewenste eisen zijn vaak een ‘pré’ en kunnen persoonskenmerken zijn, kennis van bepaalde ontwikkelingen of persoonlijke kwaliteiten. Benoem deze lijst met minimale en gewenste eisen, maar zoek wel een balans. Stel niet te hoge of te lage eisen. Dit kan personen ontmoedigen of niet genoeg uitdagen om te solliciteren op de functie.


Nog één kleine tip: Zorg dat het functieprofiel en de daaruit voortkomende vacature tussen de 700 en 2000 tekens bevat. Volgens Indeed wordt hier tot 30% meer op gesolliciteerd.

Gerelateerde artikels:

Het belang van soft skills

De ultieme assessments gids

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.