Reading Time
2 minuten

Waarom IQ alleen geen goede voorspeller is voor succes

Wat gebeurt er als je kinderen met hele hoge IQ's door hun leven heen volgt? Professor Lewis Terman heeft het gedaan en kwam tot een interessant inzicht.

Als professor aan de Stanford University, testte hij het IQ van een groot aantal kinderen en selecteerde op die manier 1528 kinderen met een IQ boven de 150. Ter vergelijking, het gemiddelde IQ van de mens zit op 100. Het gemiddelde IQ van een student aan de universiteit is 120. Hij doopte deze kindgenieën "The Termites". Zijn verwachtingen voor deze kinderen waren groot. Terman ging er namelijk vanuit dat IQ dé voorspeller was van een succesvol leven. En hij kon niet wachten om te ontdekken hoe succesvol zijn Termites uiteindelijk zouden worden.

Gedurende 65 jaar (van 1921 tot 1986) werden de levens, prestaties en carrières van deze kinderen nauwlettend in de gaten gehouden door Telman en zijn collega's. Na al deze decennia kwamen de onderzoekers tot een opmerkelijke conclusie. Een conclusie die niet overeen kwam met de hypothese die door Lewis Terman was opgesteld.

Alhoewel het zeer duidelijk was dat The Termites gemiddeld genomen veel betere carrières hadden en gezonder leefden dan mensen met een IQ van onder de 120, was er amper tot geen onderscheid te ontdekken met mensen met een IQ tussen de 120 en 150. Als je maar slim genoeg bent, kun je net zo veel succes hebben als ieder ander die slim genoeg is. Dit wordt ook wel de Treshold Theory genoemd.


Threshold Theory.

Twee kinderen die niet in het groepje van "The Termites" van Lewis Terman mochten komen omdat hun IQ te laag was, hebben later een Nobelprijs gewonnen. Lewis Terman had het fout. Je blindstaren op IQ zal er dus voor zorgen dat je talenten misloopt. Om écht een goede voorselectie te kunnen maken, moet je dus meer meten dan alleen IQ. Om een completer beeld te krijgen van je kandidaten, moet je ook aspecten zoals de kernwaarden of persoonlijkheid meten aan de hand van een selectie assessment.


Notities:
  • Het onderzoeken van Lewis Terman heet "Genetic Studies of Genius" en heeft zelfs een eigen Wikipediapagina
  • Malcolm Gladwell was de schrijver die de threshold theory bij het grote publiek bekend maakte met zijn boek "Outliers"
  • Het onderzoek naar IQ en de voorspelbaarheid blijft doorgaan. Zie hier, hier en hier voor andere wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied.
  • Er is nog een discussie gaande over de validiteit van het onderzoek van Malcolm Gladwell.
Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.