Reading Time
3 minuten

Hoe assessments en ATS-systemen elkaar perfect aanvullen

De moderne hr-professional kan niet meer zonder slimme software als ondersteuning van het selectieproces. De reden hiervoor is simpel: het scheelt enorm veel tijd en verhoogt de kwaliteit. Maar de wildgroei aan pre-employment software stelt managers voor de vraag welke hulpmiddelen beter wel (en niet) gebruikt kunnen worden. In een eerder artikel hebben we aangegeven waarom assessments steeds belangrijker worden in het selectieproces. Daarom zullen we in dit artikel stilstaan bij een andere populaire tool in het wervingsproces: het ATS-systeem. Ook zullen we laten zien hoe dit systeem naadloos kan aansluiten bij het gebruik van online assessments.

twee collega's werken samen met ATS-systeem

Wat is een ATS-systeem?

ATS is een afkorting van het Engelse Applicant Tracking System. Een ATS-systeem is een softwareapplicatie die wordt gebruikt van begin tot einde in het selectieproces om kandidaten te kunnen volgen. Hierbij gaat het om alle relevante stappen die je kunt vinden in het selectieproces. Van het centraal opslaan van de cv’s van alle kandidaten en het automatisch uitsturen van een assessment, tot het afwijzen van een kandidaat: moderne ATS-systemen kunnen het allemaal. Vanuit een ATS-systeem kun je de meeste wervingstaken automatiseren. Daarnaast kun je de volgorde van alle benodigde handelingen ook afstemmen op hoe je selectieproces is ingericht. Als kers op de taart kun je ATS-systemen integreren met allerlei applicaties die je tijdens het werken gebruikt. Denk daarbij aan applicaties als Slack, e-mail, assessmentsoftware en talloze andere applicaties.

Waarom is een ATS-systeem handig?

Voordeel #1: Structuur en overzicht

In een ATS-systeem kun je gemakkelijk een aantal stappen toevoegen die overeenkomen met de weg die je kandidaten in het selectieproces doorlopen. Dit maakt het selectieproces overzichtelijk tijdens het werken. Het mooie is dat je alle kandidaten in het door jou ontworpen selectieproces, ook wel funnel genoemd, kan bijhouden. Daardoor kun je in een oogslag zien welke kandidaat op welke stap in het selectieproces is. Als je 30 kandidaten hebt die solliciteren op dezelfde functie, hoef je niet meer per kandidaat te onthouden wie waar zit: een ATS-systeem maakt het allemaal een stuk minder chaotisch. 

Voordeel #2: Tijdsbesparing

Waar je vroeger alle handelingen in het selectieproces handmatig moest uitvoeren, kan een ATS tegenwoordig het meeste zelf doen. Is het tijd een kandidaat uit te nodigen op gesprek nadat je tevreden bent met haar cv of de resultaten van haar assessment? Zodra je in de funnel hebt ingesteld welk mailtje er dan uitgestuurd moet worden, en welke handelingen er uitgevoerd moeten worden, doet een ATS dit allemaal voor je met een druk op de knop. Dit is dé reden waarom ATS’en aan terrein winnen in hr-land: het kost veel minder tijd alle wervingstaken uit te voeren. 

gloeilamp op krijtbord

Voordeel #3: Gemak door integraties

Zoals eerder gezegd, kun je veel ATS’en integreren met allerlei applicaties of websites die je tijdens het werken gebruikt. Zo is het soms mogelijk automatisch vacatures te laten plaatsen vanuit een ATS of om e-mails uit te sturen naar kandidaten. Een andere handige integratie vindt tegenwoordig plaats tussen assessmentsoftware en ATS’en. Zo kunnen de assessments van The Selection Lab uitgestuurd worden via talloze ATS’en.

Een aantal ATS-systemen

Door de toename in populariteit van ATS’en, zijn er ook steeds meer aanbieders van deze software. Het kan lastig zijn te weten waar je moet beginnen met zoeken naar een ATS die past bij je behoeften. Hieronder vind je een lijst van 11 aanbieders om je alvast wat te oriënteren. Als je wat dieper wilt graven, raden we deze lijst aan van Recruitingroundtable.

 1. Recruitee
 2. Otys
 3. AFAS 
 4. Ubeeo
 5. Ashby
 6. Oracle
 7. Homerun
 8. SAP
 9. Smartrecruiters
 10. Varbi
 11. eKibo

Gerelateerde artikels:

De ultieme assessments gids

Wanneer zet je een capaciteitentest in?

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.