Reading Time
3 minuten

3 typen assessments

Welke typen assessments zijn er?


Er zijn 3 soorten te onderscheiden: selectie-, ontwikkel- en loopbaan assessments. Het type assessment dat wordt ingezet hangt af van het doel. 

Het selectie assessment

Een selectie assessment bestaat uit verschillende testen en vragenlijsten. Hiermee kan worden achterhaald of een kandidaat een goede match is met een organisatie danwel functie. Dit type assessment is vaak onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het doel is om inzicht te krijgen in de eigenschappen van een kandidaat om te onderzoeken of dit past bij een specifieke functie. Vaak wordt de kandidaat getest op intelligentieniveau en persoonlijkheid. Ook kan een kandidaat vragen krijgen over fictieve werk situaties. Een kandidaat kan vooraf oefenen met online testen en vragenlijsten. 

Dit artikel is onderdeel van onze ultieme assessment gids.

Assessments kunnen op verschillende momenten in de sollicitatieprocedure worden ingezet. Sommige organisaties starten het proces met een selectie assessment. Andere organisaties kiezen er juist voor om het selectie assessment aan het einde van het proces in te zetten. Met The Selection Lab raden wij aan om het selectie assessment zo vroeg mogelijk in het proces te plaatsen. Op die manier ontvangt de organisatie in een vroeg stadium objectieve informatie over de kandidaat en kan de uitslag worden gebruikt in de rest van de procedure.

Het ontwikkel assessment

Een ontwikkel assessment brengt het ontwikkel potentieel in kaart van een werknemer voor een specifieke functie. Het wordt daarom ook wel potentieel assessment genoemd. Het beschrijft welke doorgroeimogelijkheden er zijn voor een werknemer. Hierbij wordt duidelijk wat zijn/haar sterke en zwakke punten zijn. 

Dit assessment eindigt niet in een selectie. Maar het geeft inzicht in hoe een kandidaat zich verder kan ontwikkelen. De onderdelen van dit assessment verschillen per functie en branche. Meestal bestaat het uit competentie- en persoonlijkheidstesten, in combinatie met diepte-interviews en rollenspellen. Een kandidaat kan zich voorbereiden op dit assessment door de onderdelen te oefenen. Werkgevers gebruiken een ontwikkel assessment om de potentie van kandidaten in kaart te brengen. Maar ook om mogelijke problemen op te lossen waar een werknemer tegen aan loopt. Dit assessment eindigt met een rapport waarbij de resultaten worden besproken. Vaak is dit rapport het startpunt van een persoonlijk ontwikkelplan.

Het loopbaan assessment

Een loopbaan assessment helpt een werkgever om werknemers beter te begeleiden in de volgende stap binnen hun loopbaan. Hierbij wordt duidelijk wat de talenten en kwaliteiten zijn van werknemers. Het wordt vaak ingezet om werknemers te adviseren over hun carrièrekeuzes. Hierdoor komen zij op de juiste plek terecht. Dit assessment wordt vaak ingezet bij verandering van werkgever of functie. 

Dit assessment komt qua onderdelen overeen met het selectie assessment. Maar de focus ligt meer op de bestaande loopbaan. Er wordt dus niet gekeken naar geschikt/ongeschikt, maar naar de algemene competenties en kwaliteiten. Ook dit assessment eindigt met een rapport. Hierbij wordt een loopbaanadvies gegeven aan de kandidaat. 

Gerelateerde artikelen:

Persoonlijkheidstesten die worden gebruikt bij assessments

Assessments kopen

De ultieme assessments gids

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.