Bartender

Assessment- en selectiegids

📝 Functiebeschrijving
Als bartender ben je de spil van het feest, de go-to persoon voor verfrissende drankjes en gezelligheid. Jouw vaardigheden gaan verder dan alleen het schenken van drankjes; je bent een entertainer, een mixologist en een gastheer in één. Met een vlotte hand en een vriendelijke glimlach mix je de perfecte cocktails, adviseer je gasten over drankkeuzes en zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Skill-based hiring is essentieel in deze rol, aangezien het niet alleen gaat om het kunnen maken van drankjes, maar ook om klantenservice, multitasking en creativiteit. Als bartender ben je een ware kunstenaar achter de bar, waarbij je niet alleen drankjes serveert, maar ook herinneringen creëert voor de gasten die jouw bar bezoeken.
🎓 Opleiding
Om als bartender te werken, is het belangrijk dat kandidaten een relevante opleiding of training hebben gevolgd. Dit kan variëren van een formele opleiding in de horeca tot specifieke cursussen gericht op mixologie en drankenkennis. Het is ook nuttig als kandidaten ervaring hebben opgedaan in de horeca of in een vergelijkbare functie, om zo de benodigde vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Het is van groot belang dat kandidaten bekend zijn met de wet- en regelgeving met betrekking tot het schenken van alcohol, om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde en wettelijke manier gebeurt. Over het algemeen is een combinatie van educatie, training en praktijkervaring essentieel om succesvol te zijn als bartender.
💼 Eerdere ervaring
Voor de functie van bartender is het vaak gunstig als kandidaten ervaring hebben opgedaan in de horeca, zoals in restaurants, cafés of hotels, waar ze hebben geleerd om klantgericht te werken en snel te schakelen in een dynamische omgeving. Daarnaast kan ervaring in de detailhandel ook van pas komen, omdat het omgaan met klanten en het werken in een team belangrijke vaardigheden zijn die overdraagbaar zijn naar het bartenderschap. Bovendien kan werkervaring in de evenementenbranche nuttig zijn, aangezien het plannen en uitvoeren van evenementen vaak gepaard gaat met het serveren van drankjes en cocktails. Kortom, een gevarieerde achtergrond in klantgerichte sectoren waar teamwork en efficiëntie centraal staan, kan een solide basis vormen voor een succesvolle carrière als bartender.
🖥️ Hard skills
 • Kennis van mixologie: Het is essentieel voor een barman om kennis te hebben van verschillende dranken, mixers en cocktailrecepten.
 • Vaardigheid in het schenken van dranken: Een barman moet bedreven zijn in het correct schenken van dranken om consistente en smaakvolle cocktails te maken.
 • Kennis van barapparatuur: Het begrijpen en kunnen gebruiken van verschillende barapparatuur, zoals shakers, strainers en muddlers, is cruciaal voor een barman.
 • Voorraadbeheer: Het vermogen om de voorraad bij te houden, bestellingen te plaatsen en ervoor te zorgen dat de bar altijd goed bevoorraad is, is een belangrijke technische vaardigheid.
 • Kennis van drankwetten en voorschriften: Het is belangrijk voor een barman om op de hoogte te zijn van de geldende drankwetten en voorschriften om verantwoord schenken te waarborgen.
💪 Soft Skills
 • Nauwkeurigheid: Als bartender is het essentieel om nauwkeurig te zijn bij het bereiden van drankjes, zodat elke bestelling consistent en van hoge kwaliteit is. Een nauwkeurige bartender zal de juiste ingrediënten in de juiste verhoudingen gebruiken, waardoor klanten telkens weer tevreden zijn.
 • Inlevingsvermogen: Door inlevingsvermogen kan een bartender de behoeften en voorkeuren van de klanten beter begrijpen. Door goed te luisteren en te observeren, kan de bartender anticiperen op wat de klant nodig heeft en zo een gepersonaliseerde service bieden, wat leidt tot een positieve ervaring voor de klant.
 • Stressbestendigheid: In een drukke en veeleisende omgeving zoals een bar, is stressbestendigheid van groot belang. Een bartender die stressbestendig is, kan kalm blijven en effectief blijven werken, zelfs tijdens piekuren en onverwachte situaties, waardoor de kwaliteit van de service gehandhaafd blijft.
 • Teamplayer: Als teamplayer kan een bartender goed samenwerken met collega's om een soepele werkomgeving te creëren. Door open communicatie, ondersteuning van teamleden en het delen van verantwoordelijkheden kan een bartender bijdragen aan een positieve teamdynamiek en een efficiënte werkdag.
 • Proactiviteit: Een proactieve bartender neemt initiatief om problemen te anticiperen en op te lossen voordat ze zich voordoen. Door actief te zijn in het signaleren van mogelijke knelpunten, het verbeteren van processen en het bieden van suggesties voor verbetering, kan een bartender de algehele klantervaring verbeteren.
💬 Algemene interviewvragen
 • Wat motiveert jou om als bartender te werken?
 • Kan je ons vertellen over je eerdere ervaringen in de horeca of als bartender?
 • Hoe zou je omgaan met een situatie waarin een klant te veel alcohol heeft gedronken en lastig wordt?
 • Wat maakt volgens jou een goede cocktail en hoe zou je deze perfectie nastreven in deze functie?
✍️ Mogelijke opdrachten
 • Menukennis test: Kandidaten moeten de dranken op de menukaart kunnen benoemen en beschrijven.
 • Cocktailbereiding: Kandidaten moeten een specifieke cocktail kunnen maken volgens recept.
 • Klantenservice scenario: Kandidaten moeten een situatie simuleren waarin ze klantenservice verlenen aan een veeleisende klant.
 • Drankkennis quiz: Kandidaten moeten vragen beantwoorden over verschillende soorten dranken en mixers.
 • Probleemoplossingsopdracht: Kandidaten moeten een scenario oplossen waarin ze te maken krijgen met een ontevreden klant of een technisch probleem aan de bar.
Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.