Administrative Assistant

Assessment- en selectiegids

📝 Functiebeschrijving
Als administratief assistent ben je de spil van een kantoor, waarbij je een breed scala aan taken uitvoert om de dagelijkse activiteiten soepel te laten verlopen. Je bent verantwoordelijk voor het beantwoorden van telefoontjes, het beheren van e-mails, het plannen van afspraken en vergaderingen, en het bijhouden van dossiers en documenten. Daarnaast ondersteun je het managementteam en collega's met administratieve taken, zoals het opstellen van rapporten en presentaties. Een vaardigheidsgestuurde wervingsbenadering is essentieel bij het selecteren van de juiste kandidaat voor deze rol, waarbij de nadruk ligt op organisatorische vaardigheden, communicatievaardigheden en het vermogen om efficiënt te multitasken. Als administratief assistent speel je een cruciale rol in het bevorderen van de productiviteit en het soepel laten verlopen van de dagelijkse werkzaamheden binnen een organisatie.
🎓 Opleiding
Om te werken als administratief assistent is meestal een middelbare schooldiploma vereist. Daarnaast kan het nuttig zijn om aanvullende opleidingen of certificeringen te volgen op het gebied van administratie, secretariële vaardigheden of kantoorbeheer. Een goede kennis van kantoorsoftware zoals Microsoft Office is ook essentieel. Het hebben van sterke organisatorische vaardigheden, nauwkeurigheid en communicatieve vaardigheden wordt zeer gewaardeerd in deze functie. Het volgen van cursussen of trainingen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen kan daarom ook nuttig zijn.
💼 Eerdere ervaring
Voor de functie van administratief medewerker is het vaak gunstig als kandidaten ervaring hebben opgedaan in soortgelijke ondersteunende rollen, zoals receptionist, secretarieel medewerker of klantenservicemedewerker. Deze ervaring kan helpen bij het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden, communicatievaardigheden en het vermogen om efficiënt te multitasken. Daarnaast kan ervaring in sectoren zoals de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, onderwijs of non-profitorganisaties waar administratieve taken een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden vormen, waardevol zijn. Werkervaring in deze sectoren kan kandidaten blootstellen aan verschillende aspecten van administratief werk en hen helpen bij het ontwikkelen van de nodige vaardigheden om effectief te functioneren als administratief medewerker.
🖥️ Hard skills
 • Technische vaardigheden: Het beheersen van verschillende softwareprogramma's, zoals Microsoft Office, Google Workspace en boekhoudsoftware, is essentieel voor het uitvoeren van administratieve taken.
 • Bestandsbeheer: Het kunnen organiseren, opslaan en terugvinden van digitale bestanden is cruciaal voor een efficiënte uitvoering van administratieve taken.
 • Agendabeheer: Het kunnen plannen van afspraken, vergaderingen en evenementen in een digitale agenda is een belangrijke vaardigheid voor een administratief assistent.
 • Typvaardigheid: Snel en nauwkeurig kunnen typen is van groot belang bij het opstellen van documenten, e-mails en andere correspondentie.
 • Databasebeheer: Het kunnen invoeren, bijwerken en beheren van gegevens in databases is een belangrijk aspect van de administratieve functie.
💪 Soft Skills
 • Nauwkeurigheid: Als administratief assistent is nauwkeurigheid essentieel bij het verwerken van gegevens en documenten. Door nauwkeurig te werken, minimaliseer je fouten en zorg je voor een efficiënte workflow.
 • Aanpassingsvermogen: Het vermogen om snel te schakelen en je aan te passen aan veranderende omstandigheden is cruciaal voor een administratief assistent. Bijvoorbeeld, wanneer er onverwachte taken opduiken, kun je flexibel reageren en prioriteiten stellen.
 • Inlevingsvermogen: Als administratief assistent is het belangrijk om goed te kunnen luisteren en de behoeften van anderen te begrijpen. Door inlevingsvermogen te tonen, kun je effectief communiceren en een ondersteunende rol vervullen binnen het team.
 • Proactiviteit: Door proactief te zijn en taken vooruit te plannen, kun je als administratief assistent de efficiëntie verhogen en problemen voorkomen voordat ze ontstaan. Bijvoorbeeld, door op eigen initiatief verbeteringen voor te stellen in de werkprocessen.
 • Stressbestendigheid: In een dynamische werkomgeving is stressbestendigheid een waardevolle eigenschap voor een administratief assistent. Door kalm te blijven onder druk en effectief te blijven presteren, kun je de dagelijkse uitdagingen succesvol aanpakken.
💬 Algemene interviewvragen
 • Wat motiveert u om te solliciteren naar de functie van administratief medewerker?
 • Kunt u ons vertellen over uw eerdere ervaringen op het gebied van administratieve ondersteuning?
 • Hoe zou u omgaan met een situatie waarin u meerdere deadlines tegelijkertijd moet halen?
 • Kunt u ons een voorbeeld geven van hoe u zou omgaan met het organiseren van een drukke agenda voor meerdere teamleden?
✍️ Mogelijke opdrachten
 • Agenda Beheer: Organiseer en plan een fictieve agenda voor een drukke werkweek.
 • Communicatievaardigheden: Stel een professionele e-mail op in reactie op een klantvraag.
 • Bestandsorganisatie: Orden en structureer een set van ongeorganiseerde documenten en presenteer ze overzichtelijk.
 • Probleemoplossend vermogen: Analyseer een scenario waarin meerdere problemen voorkomen en geef mogelijke oplossingen.
 • Efficiëntie Test: Optimaliseer een bestaand proces binnen het bedrijf en leg uit hoe dit de efficiëntie kan verbeteren.
Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.