Reading Time
8 minuten

8 vragen over het sollicitatiegesprek die hr-professionals bezighouden

Het sollicitatiegesprek is een cruciaal onderdeel van het selectieproces met grote gevolgen voor het team van elke organisatie. Het is daarom belangrijk dat hr-professionals dit onderdeel van hun werkzaamheden goed onder de knie hebben. De kosten van een mishire worden geschat op 45.000 euro voor de gemiddelde werknemer. Een dure grap dus. In dit artikel beantwoorden we 8 veelgestelde vragen die je zullen helpen sollicitatiegesprekken voortaan met zelfvertrouwen te leiden en in te richten. 

1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het sollicitatiegesprek voor zowel ons als voor de kandidaat zo effectief mogelijk is?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het sollicitatiegesprek voor zowel jou als de kandidaat zo effectief mogelijk is. Allereerst is het belangrijk om vooraf goed voorbereid te zijn en dat het sollicitatiegesprek gestructureerd is. Maak een lijst met vragen die je wilt stellen aan de kandidaat, zodat je tijdens het gesprek niet hoeft te improviseren.

Het is ook belangrijk om een open en ongedwongen sfeer te creëren, zodat de kandidaat zich op zijn gemak voelt en openlijk kan praten over zijn ervaringen en vaardigheden. Probeer ook een goede balans te vinden tussen het stellen van vragen en het luisteren naar wat de kandidaat te zeggen heeft. Dit zal helpen om een vollediger beeld te krijgen van de kandidaat en zijn geschiktheid voor de baan. 

Twee vrouwen werken samen achter een laptop

Geef de kandidaat ook ruimte vragen te stellen over je organisatie. Dit kan helpen om te bepalen of hij of zij echt geïnteresseerd is in de baan en past bij je organisatie.

2. Hoe kunnen we het sollicitatieproces zo transparant en eerlijk mogelijk maken, zodat kandidaten zich veilig en gewaardeerd voelen tijdens het sollicitatiegesprek?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het sollicitatieproces zo transparant en eerlijk mogelijk te maken, zodat kandidaten zich veilig en gewaardeerd voelen tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg er ten eerste voor dat je duidelijk commuicaart over de eisen en verwachtingen die je hebt voor de functie en de sollicitant. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een duidelijke vacature waarin je je eisen en verwachtingen specificeert. 

Zorg ook voor een duidelijke planning voor het sollicitatieproces, zodat kandidaten weten wat ze kunnen verwachten en wanneer ze feedback kunnen verwachten. 

Probeer daarnaast een eerlijke en objectieve benadering te hanteren tijdens het sollicitatieproces. Dit betekent dat je de kandidaten op dezelfde manier beoordeelt en dat je rekening houdt met hun individuele vaardigheden en ervaringen. Assessments stellen je er vandaag dag toe instaat kandidaten op een kostenefficiënte en objectieve manier te beoordelen in het selectieproces, waarover hieronder meer. 

3. Hoe kunnen assessments worden ingezet om het sollicitatiegesprek te ondersteunen?

Assessments kunnen worden ingezet om het sollicitatiegesprek te ondersteunen door kandidaten te laten deelnemen aan tests en oefeningen die gericht zijn op het bepalen van hun vaardigheden en kwalificaties. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van kennis- of vaardigheidstests, persoonlijkheidstests, of rollenspellen.

De resultaten van deze assessments kunnen worden gebruikt om het sollicitatiegesprek beter te richten op de specifieke kwalificaties en vaardigheden van de kandidaat. Zo kun je bijvoorbeeld een gerichte vraag stellen aan een kandidaat als hij of zij laag scoort op een soft skill die van cruciaal belang is voor de functie. 

vrouw oefent assessment thuis

Bij het gebruik van een assessment tijdens het sollicitatieproces is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de assessments eerlijk en niet-discriminerend zijn en dat ze relevant zijn voor de functie. Zorg ervoor dat je van tevoren verschillende assessment providers vergelijkt en het juiste assessments kiest zodat de resultaten zo objectief mogelijk zijn. 

4. Hoe kunnen we de sollicitant op zijn gemak stellen tijdens het sollicitatiegesprek, zodat hij of zij zichzelf zo goed mogelijk kan laten zien?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de sollicitant op zijn gemak te stellen tijdens het sollicitatiegesprek, zodat hij of zij zichzelf zo goed mogelijk kan laten zien. 

Ten eerste is het belangrijk om een open en ongedwongen sfeer te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een comfortabele en rustige omgeving waar het gesprek plaatsvindt. 

Probeer daarnaast een persoonlijke aanpak te hanteren en laat de sollicitant weten dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij te zeggen heeft. Laat de sollicitant ook weten dat het normaal is om zenuwachtig te zijn tijdens het sollicitatiegesprek en dat je begrip hebt voor zijn of haar situatie. 

Als je de sollicitant op zijn gemak stelt, is hij of zij meer geneigd om open en eerlijk te zijn over zijn of haar ervaringen en vaardigheden. Dit zal je helpen om een beter beeld te krijgen van zijn of haar geschiktheid voor de baan.

5. Wat zijn de belangrijkste wetten en regels waar we rekening mee moeten houden tijdens een sollicitatiegesprek?

Er zijn een aantal belangrijke regels en wetten waar je rekening mee moet houden tijdens een sollicitatiegesprek. Allereerste is het belangrijk om te zorgen dat het sollicitatiegesprek een veilige en ongedwongen omgeving is waar kandidaten zich op hun gemak voelen. Dit betekent dat je ervoor moeten zorgen dat kandidaten niet worden gediscrimineerd op basis van hun leeftijd, geslacht, ras, godsdienst, seksuele geaardheid, nationaliteit, of enig ander discriminerend kenmerk.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat kandidaten worden beoordeeld op hun kwalificaties en vaardigheden, en niet op basis van hun persoonlijke eigenschappen. Het is misschien een open deur, maar zorg ervoor dat je vragen stelt die relevant zijn voor de functie en dat ze geen ongepaste of beledigende vragen stellen.

Ten slotte is het belangrijk om te zorgen dat kandidaten worden geïnformeerd over hun rechten tijdens het sollicitatiegesprek en dat ze worden behandeld met respect en professionele hoffelijkheid. Je moeten ervoor zorgen dat ze de wetten en regels omtrent privacy en gegevensbescherming in acht neemt en dat ze alleen informatie verzamelen die relevant is voor de sollicitatie.

6. Welke vragen moeten we stellen tijdens het sollicitatiegesprek om de kandidaat goed te kunnen beoordelen?

Deels is dit natuurlijk afhankelijk van de specifieke functie en het bedrijf waarvoor een kandidaat solliciteert. Maar er zijn wel enkele algemene vragen die je kunt stellen om de kandidaat beter te leren kennen en te beoordelen of hij of zij geschikt is voor de functie. Bijvoorbeeld:

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?
  • Wat verwacht je te bereiken in deze functie?
  • Kun je ons iets vertellen over je vorige werkervaring?
  • Waarom zou je de ideale kandidaat zijn voor deze functie?
  • Wat zijn je verwachtingen op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden?

Het is ook belangrijk om vragen te stellen die specifiek zijn voor de functie waarvoor de kandidaat solliciteert, zodat je een beter beeld krijgt van zijn of haar kwalificaties en vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op specifieke technische vaardigheden of op het werken met bepaalde software of tools.

Vrouw bereidt een vragenlijst voor voor een sollicitatiegesprekr

Vergeet ook niet om de kandidaat de kans te geven om zijn of haar eigen vragen te stellen. Dit kan je een idee geven van de interesse van de kandidaat voor de functie en het bedrijf, en kan ook helpen om te bepalen of hij of zij een goede match is.

7. Wat zijn effectieve manieren om feedback te geven aan kandidaten na het sollicitatiegesprek, zodat ze weten wat ze goed hebben gedaan en waar ze zich kunnen verbeteren?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen. Het belangrijkst is dat je tijdig feedback geeft. Probeer zo snel mogelijk na het sollicitatiegesprek contact op te nemen met de kandidaat om hem of haar te laten weten wat je van het gesprek vond. Dit zal de kandidaat de kans geven om eventuele vragen te stellen of opmerkingen te maken.

Probeer ook specifiek te zijn in je feedback. In plaats van algemene opmerkingen te maken, geef specifieke voorbeelden van wat de kandidaat goed heeft gedaan en wat hij of zij kan verbeteren. Dit zal de kandidaat helpen om te weten wat hij of zij goed heeft gedaan en wat hij of zij kan doen om zich te verbeteren.

Probeer ook constructief te zijn in je feedback. In plaats van alleen te benadrukken wat de kandidaat fout heeft gedaan, geef ook positieve feedback en geef aan wat de kandidaat kan doen om zich te verbeteren. Dit zal de kandidaat motiveren om zich te blijven ontwikkelen en zich te verbeteren, wat op de lange termijn beter is voor zowel de kandidaat als je bedrijf.

8. Kun je op basis van een sollicitatiegesprek beoordelen of iemand past bij je organisatiecultuur? 

Mensen zijn biased en zijn en daardoor niet altijd in staat zijn om objectief te beoordelen of een kandidaat bij de bedrijfscultuur past. Daarom kan het helpen om objectieve meetmethoden te gebruiken om dit te bepalen.

Een manier om dit te doen is door het gebruik van assessments. Zoals eerder beschreven, kunnen assessments in de vorm van tests en oefeningen worden ingezet om de vaardigheden en kwalificaties van kandidaten te meten. Dit kan helpen om een objectiever beeld te krijgen van de geschiktheid van een kandidaat voor de functie.

Daarnaast kan het helpen om feedback te vragen aan andere medewerkers die de kandidaat hebben ontmoet tijdens het sollicitatieproces. Deze feedback kan worden gebruikt om een meer compleet beeld te krijgen van of de kandidaat in de bedrijfscultuur past.

Gerelateerde artikelen:

De ultieme assesments gids

Top 20 assessment providers

Thank you!

We will start building your personalised portal and send your credentials when it's ready!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Start your free trial!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Or request a callback here.